נקודת המוצא על פי חוק היא שכל אדם כשר לזכויות ולחובות מלידתו ועד מותו. בנוסף קובע החוק כי כל אדם כשר לפעולות משפטיות, זולת אם נשללה או הוגבלה כשרותו זו בחוק או בפסק דין של בית משפט. כך לדוגמה, על פי חוק, ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים ובהגיעם של הילדים לגיל 18 פוקעת אפוטרופסותם של ההורים. אך חוץ מקטינים ישנם מקרים אחרים בהם אדם אינו יכול לדאוג לענייניו ונדרש מינוי של אפוטרופוס שידאג לענייניו. כמו שאפשר ללמוד מהכותרת, ניתן לבקש מינוי אפוטרופוס אף לשם עניין מסוים בלבד ולאו דווקא על כלל ענייניו של האדם.
על פי חוק זכויות החולה נדרשת הסכמה מדעת של המטופל לקבלת הטיפול הרפואי, כך גם שמורה לו הזכות לסרב לקבל את הטיפול, אולם, ישנם מקרים בהם אדם לא יכול לתת הסכמתו ואז נדרש מינוי של אפוטרופוס לגופו של אותו אדם.
כמו כן, ישנם מקרים בהם אדם אינו מסוגל לנהל את רכושו וענייניו הכלכליים כראוי ואז נדרש מינוי של אפוטרופוס לרכושו של אותו אדם. כמובן שלצד הזכות לשמש כאפוטרופוס ישנה גם חובה, שכן רכושו של אותו אדם אינו רכוש האפוטרופוס, וזה האחרון מחויב לדאוג לשמירה וניהול נכון של אותו רכוש. לא זו בלבד, הרי שהאפוטרופוס מחויב בהגשת דוחות מפורטים לגבי הרכוש ואף באישור בית המשפט לפעולות מסוימות, כגון עסקה במקרקעין, הסתלקות מעיזבון, מתן ערבות או הלוואה ועוד.
את הבקשה למינוי אפוטרופוס יש להגיש לבית המשפט המוסמך בליווי תצהיר ולנמק את הסיבה והצורך במינוי הנדרש. זה המקום לציין, כי אחד מהדברים אותם מבקשים לדעת בעת מינוי אפוטרופוס הוא, האם אותו אדם שהגיע למצב בו אינו יכול לקבל החלטות לגופו או רכושו, קיים יפוי כח מתמשך. יפוי כח זה נותן לאדם את האפשרות להחליט בעודו כשיר וצלול מי הם האנשים אשר יטפלו בו כשיגיע חלילה למצב בו לא יהיה כשיר (תוכלו לקרוא על כך עוד במאמר נפרד).
ככל שאתם נדרשים למינוי אפוטרופוס ליקירכם, מוזמנים לפנות למשרדנו ונשמח לסייע במינוי אפוטרופוס לרכוש או לגוף.